Tämä kirjoitus kertoo luokkaretkestämme Saarioisten tehtaalle minun silmin.. Lähdin retkelle avoimin mielin, sillä en tiennyt mitä odottaa. Retken mahdollisti taloudellisella tuella Mäntsälän Sähkö Oy.

Lähdimme aamulla noin klo 9 matkaan bussilla kohti Kangasalaa. Matka kesti noin kaksi tuntia. Päästyämme ulos bussista meidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen meni ensin museokierrokselle ja toinen tehdaskierrokselle. Kuuluin itse museoryhmään.

Museokierroksen jälkeen oli ruokailu, jonka jälkeen menimme tehdaskierrokselle. Tehdas oli vähintäänkin mielenkiintoinen. Näin paljon laitteita, valmistusmenetelmiä ja meille kerrottiin eri prosesseista, joita käytetään elintarvikkeiden valmistukseen. Laitteet on tehty ruostumattomasta teräksestä ja ovat elintarvikekäyttöön sertifioituja. Prosessi on pitkälle koneistettu ja inhimillisten virheiden mahdollisuus on vähäinen.

Elintarvikkeiden valmistuksessa käytetään ammoniakkia ja maakaasua. Ammoniakkia käytetään jäähdytyksessä ja maakaasua lämmityksessä. Näitä kemikaaleja ei pääse elintarvikkeisiin.

Museokierroksella opin Saarioisten historiasta, josta suuri osa oli asioita, joita en ennestään tiennyt, esimerkiksi tupakan ja pussimullan valmistus ja myynti. Meille kerrottiin myös paljon alkuaikojen toimintatavoista ja miten ruokaa kuljetettiin ja varastoitiin.

Haluan kiittää Mäntsälän Sähköä, joka tuki retkeämme ja kouluamme, joka antoi retkellemme yhden koulupäivän. Retki oli informatiivinen ja hyvin suunniteltu. Voin suositella muillekin luokille!

V.H. – 9CERN