Sveitsiin yhdistetään monia ruokia, kuten juustot.  Perustuu Sveitsin Kantonien omaleimaisiin ruokakulttuureihin, jotka ovat syntyneet satojen vuosien aikana. Sveitsissä suositaan oman maan antimia. Sveitsin ruokaperinteessä on vaikutteita Ranskasta, Saksasta ja Italiasta. Perinneruokia ovat juusto- ja lihafondue, raclette, rösti sekä suklaa erilaisissa muodoissa. Sveitsin suklaat ja juustot ovatkin maailmankuuluja. Ruokakulttuuri vaihtelee alueittain. Valmistimme koulussa sveitsiläisen menuun, johon kuului raclette, fondue, rösti ja makeita leivonnaisia.

Sveitsi1.jpg

Yleistä tietoa fondueista:

Peräisin ranskankielisen Sveitsin ja Savoijin alueelta. Fondue tulee ranskankielestä ja tarkoittaa sulaa. Fondue valmistetaan kattilassa jota lämmitellään sprii-liekillä ja suurustetaan. Aineina joko suklaata tai juustoa riippuen valmistetaanko suklaa vai perusjuusto fondueta.  Fonduen syöntiin liittyy tapoja ja perinteitä esim. jos pudotat leipäpalan fondueen siitä seuraa ryhmän määräämä rangaistus, perinteisesti pitää suudella viereistä toveriaan.

                                  Sveitsi2.jpg

Yleistä tietoa röstistä:

Rösti on perinteinen sveitsiläinen ruoka.  Se oli alun perin suosittu aamupalaruoka maatiloilla. Jotkut pitävät röstiä Sveitsin kansallisuusruokana.

Sveitsi3.jpg

Yleistä tietoa racletesta:

Rakletti on ominainen Sveitsin ja Ranskan Sveitsin puoleisten osion ruokalajit. Rakletti on sekä juusto että kyseisestä juustosta valmistettu fondue ruokalaji. Perinteinen raclette on puoli kova sisältä kypsytetty, täysi rasvainen lehmän maidosta tehty juusto. Raclette grillissä valmistuvat makkarat ja kasvikset, jotka nautitaan sulatetun juuston kera.

Fiilikset menusta:

Parasta oli suklaafondue. Fonduen kanssa oli paloiteltuja hedelmiä ja vaahtokarkkeja. Porkkanakakku oli myös hyvää. Patonki oli hyvää, mutta juustofondue, johon patonki kastettiin, ei ollut niin hyvää.

© 9 C:n oppilaat