Ehnroosin koulun Cern-luokkien toiminta-ajatuksen keskeisimpiä asioita on alusta pitäen ollut luonnontieteitten sekä vieraiden kielten ja kulttuurin yhdistäminen. Juuri tässä suhteessa Cern-luokat ovat monipuolisempia kuin perinteiset luonnontieteitä ja matematiikkaa painottavat luma-luokat. Luonnontieteiden lisäksi cerniläisten opintoihin kuuluu kahdeksannella luokalla alkava B2-kielen opiskelu sekä yhdeksännen luokan kotitalouden Euroopan maiden ruokakulttuuriin keskittyvä kurssi.

Tämän vuoden yhdeksännen luokan oppilaat pääsivät kokeilemaan kielitaitoaan käytännössä viettäessään unohtumattomat viisi päivää leirikoulussa Sveitsissä. Kaikki tulivat erinomaisesti toimeen hyvällä englannintaidollaan. Sveitsi on pienestä koostaan huolimatta kielelliseltä perinnöltään epätavallisen rikas. Virallisia kieliä on neljä: saksa, ranska, italia ja retoromania. Matka kulki usean eri kantonin läpi, joista osa oli saksan-, osa ranskankielisiä. Vielä tämän luokka-asteen oppilaat ovat kaikki lukeneet ranskaa. Heitä vuotta nuoremmat ovat voineet valita saksan ja ranskan välillä. Kumpaakin kieltä olisi tarvittu, sillä vaikka englannilla tuleekin toimeen, olisi kullakin kielialueella hyvä hallita edes tavallisimmat tervehdykset ja muut kohteliaisuusfraasit paikallisella kielellä.

Kieli on aina avain kulttuurin syvempään ymmärtämiseen ja kanssakäymisen onnistumiseen. Vaikka nykyään peruskoulunsa päättävien englannin kielen taito on yleensä hyvällä tasolla, kuuluu liike-elämän taholta usein vetoomus muunkin kielitaidon tarpeellisuudesta. Cern-luokkalaiset saavat jo peruskoulussa hyvän pohjan tuleville kieliopinnoille ja oppivat ainakin alkeet toisesta suuresta eurooppalaisesta kielestä englannin lisäksi. Ehkä vieläkin arvokkaampaa on yleisen kielellisen ja kulttuurillisen tietoisuuden kasvaminen ja laajeneminen.

Tämän vuoden ysiluokkalaiset olivat kotitalouden kurssilla tutustuneet etukäteen sveitsiläisiin perinneruokiin, kuten röstiin ja juustofondueen. Laskettelupäivän päätteeksi he saivat näytöksen juuston valmistamisesta ja osa pääsi jopa avustamaan juuston teossa. Kotimaan maisteluista huolimatta näytöksen päätteeksi nautittu fondue yllätti voimakkaalla maullaan ja kattiloihin jäi vielä juustoa aterian jälkeenkin. Vieraan ruokakulttuurin kohtaaminen vaatii sekin harjoittelua sekä ennen kaikkea ennakkoluulotonta asennetta ja halua kokeilla, oppia ja hyväksyä uusia näkökulmia.

Nyt peruskoulunsa päättävistä ysiluokkalaisista moni on hyvinkin kiinnostunut matematiikasta ja luonnontieteistä ja on hyvin mahdollista, että useampikin heistä jatkaa näiden alojen opiskelua myöhemmin ammatiksi saakka. Cernin jäsenmaita on 21 ja sen tiedeyhteisö on erittäin kansainvälinen. Voi olla että jonain päivänä nykyisistä Ehnroosin ysiluokkalaisistakin joku löytää tiensä Cerniin. Monipuolisista, sekä luonnontieteellisestä että kieliopinnoista on silloin hyötyä.

 

Teksti Soili Norro