Me opiskelemme fysiikan valinnaiskurssilla ydinfysiikkaa. Olemme käsitelleet erilaisia säteilylajeja, kuten alfa-, beeta- ja gammasäteily. On olemassa ionisoivaa- ja ionisoimatonta säteilyä. Olemme myös oppineet, että röntgensäteilyä voi käyttää lääketieteellisesti.

Ionisoivalla säteilyllä on voimaa irrottaa atomeista elektroneja ja hajottaa molekyylejä. Ionisoimattomalla säteilyllä ei ole tähän tarpeeksi voimaa.

Ydinvoimaloiden toiminta on tullut myös paljon selvemmäksi. Reaktoreita on kahdenlaisia: on höyrytysreaktoreita ja painevesireaktoreita.

Painevesireaktori toimii siten, että uraanisauvat kuumentavat reaktorin veden erittäin kuumaksi, joka pysyy nestemäisenä korkean paineen ansiosta lämmittää erillisessä säiliössä olevaa vettä, joka höyrystyy. Tämä höyry pyörittää turbiineja, jotka puolestaan pyörittävät generaattoreita. Höyry jatkaa matkaa lauhduttimeen, jossa se tiivistyy takaisin nestemäiseksi. Täältä vesi pumpataan takaisin höyrystettäväksi.

Höyrystysvesireaktorin toiminta on muuten sama mutta siinä vettä ei paineisteta ja turbiineja pyörittää sama vesi, missä on uraanisauvat.

 

Rosa, Lassi, Lauri ja Wiktor 9C